Блог

CMS срещу Статичен Уебсайт

CMS срещу Статичен Уебсайт

Защо това е важно?

Едно от най-важните решения, които трябва да вземете преди да поискате сайт е дали да изберете Статичен уебсайт или система за управление на съдържанието, наричани още CMS. Има предимства и в двете, но избора между двете се свежда до това да прецените нуждите на своя уебсайт.

Какво е статичен сайт?

Статичните или фиксирани уебсайтове обикновено са от типа брошура, където съдържанието не се променя често или изобщо не се променя, както и броя на страниците обикновено е нисък. Обновяването на съдържанието е възможно, но обикновено трябва да се прави от разработчика или от някой, който има елементарни познания в използването на HTML и FTP.

Недостатъците на статичните уебсайтове

 • потенциално трудни за обновяване. Дори и малка грешка в кода може да наруши външният вид или функционалностите на страницата.
 • трябва да се заплаща на разработчика за промените.
 • СЕО оптимизацията на сайта няма да е добра понеже търсачките предпочитат сайтове, които обновяват съдържанието си постоянно.

Предимствата на статичните сайтове

 • По-ниска цена за разработка. Статичните сайтове обикновено се изграждат за малка част от времето, което е нужно за изграждането на CMS уебсайт.
 • Няма нужда от скъп хостинг. Статичните сайтове по начало нямат нужда от база данни в която да държат съдържарнието си, и могат да бъдат използвани евтини хостинг компании или дори да се хостват на локален компютър без проблем.
 • Възможно е да се направи чрез WYSIWYG инструмент. Има много софтуерни пакети на ниски цени разработени да ти позволят да направиш свой уебсайт визуално, без да изискват много познания в HTML. Все пак, ако уебсайта е за вашият бизнес, би било във ваш интерес той да изглежда колкото се може по-професионално.

Какво е система за управление на съдържание (CMS)?

CMS е динамичен уебсайт, който е разработен така че да може да разширява съдържанието и най-вече функционалностите си. Потребителят е способен да създава и обновява съдържанието си без затруднения, както пожелае и обикновено без притеснения че нещо в сайта ще се „счупи“ защото външният вид се контролира от самият CMS. Чести обновявания могат да бъдат правени на страниците, блога, галерий и още. Google’s Blogger е обикновен CMS, той е напълно безплатен и въпреки че е полезен за лични сайтове, той има малка стойност за бизнес сайтовете. По разширен CMS е WordPress, който също е безплатен и през годините се превърна от инструмент за Blog-ове, в напълно оборудван CMS способен да стои зад всякакъв уебсайт, разработен да бъде напълно адаптивен, богат на функционалности и лесен за употреба. Drupal е пример за завършен CMS, разработен да бъде напълно гъвкав, адаптивен и богат на функционалности.
Недостатъците на CMS сайтовете:

 • По-скъпи са за изработка. Понеже отнема повече време да разработиш database-driven сайт, и както обикновено изисква специални познания в конкретния CMS, ще изисква по-скъпа инвестиция макар и малка. Въпреки това, е повече от вероятно да се превърне в по-голяма възвращаемост на инвестицията (ROI).
 • Кривата на обучение. За да разбереш как да работиш със CMS, ще трябва да научиш как е структуриран за да контролираш менютата, публикациите, категориите и други.
 • При по-евтини хостинг планове на потребителите може да им се наложи да чакат повече. Системите за управление на съдържание често включват повече медия като изображения и динамично съдържание. Това обикновено не е никакъв проблем за повечето модерни страни с добра скорост на връзката, но може да е проблем в други случаи.

Предимствата на CMS сайтовете

 • голям или пълен контрол над съдържанието на сайта ви без да е нужно да знаете HTML, CSS или друг език за програмиране. Промените могат да бъдат направени по ваше желание.
 • В зависимост от вида на CMS-а който сте израбли, може да има различни видове съдържание с което да работите, като снимки, аудио, видео и други.
 • Добра СЕО оптимизация. Уебсайтовете които обновяват съдържанието си редовно получават повече внимание от търсачките, и често се нареждат преди другите страници в резултатите с резултатите (SERP), което е важен фактор за бизнес уебсайтовете.

Надявам се това да хвърля известна светлина върху разликите между тези 2 вида уебсайтове. Аз съм създавал много уебсайтове и от двата вида, и клиентите често се интересуват повече от CMS платформите. Моят съвет е да прецените кой вид сайт пасва на вашият бизнес, като погледнете в бъдеще и прецените кой от двата варианта ще ви устройва най-много, спрямо бюджета ви и ще ви осигури конкурентоспособност. Ако имате още въпроси и не можете да прецените, кое е най-добре за вашият бизнес не се колебайте да се свържете с мен.

Да създадем нещо страхотно заедно!

Имаш ли добър план

Ако смяташ, че имаш добра идея и мога да помогна да и придадем живот, не се колебай да се свържеш с мен по всяко време.

За връзка